Kaunissaaren länsipuolen proomu

Pyhtään Kaunissaaren länsipuolella on veneväylän alla metallirunkoisen proomun hylky. Se voi olla hinattava hiekkaproomu 1900-luvulta.

Kohteen tarkemmat tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjääännösrekisteristä.

Vassholmenin hylky

Munapirtin etelärannassa, sen ja Vassholmenin välisessä salmessa on hajonnut puuhylky matalassa vedessä.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Mossholmenin hylky

Långön koillispuolella olevan Mossholmenin itärannassa on hajonneita puualuksen osia.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Kaunissaaren hylky 1

Pyhtään Kaunissaaren eteläpään Verkkoniemen itäpuolella, Suurlahden edustalla, on proomun pohja rannan tuntumassa.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Variskarin hylky

Pyhtäällä, Pitkänviiristä itään, Variskarin eteläpuolella on tuntematon puuhylky.

Vintervikenin hylyt

Pyhtäällä, Munapirtin pohjoispuolella Vintervikenissä kerrotaan olevan vierekkäin neljä tuntematonta hylkyä.

Toras

Englannin Sunderlandissa rakennettu 965 brt:n Toras oli Helsingin Kalastus Oy:n omistuksessa. 19.1.1947 laiva ja 19-henkinen miehistö lähtivät kapteeni K. Laineen komennossa Kotkan satamasta kohti Kööpenhaminaa kolmentoista laivan saattueessa, jota avusti murtaja Tarmo. Lastina oli – kuten tavanomaista – sahatavaraa.

Laivajono pysähtyi kovan tuulen takia lähelle Kaunissaaren pohjoispäätä. Jäiden havaittiin puristavan Torasta pahasti ja pian tämän jälkeen alus saikin vuodon keularuumaansa. Paikalle tullut Tarmo yritti pumpata alukseen syöksyvää vettä, mutta yritys näytti turhalta. Tarmo ryhtyi nyt hinaamaan laivaa kohti Kaunissaaren rantaa ja onnistuikin siinä kunnes 400 metrin päässä rannasta alus alkoi upota. Tarmo ehti sentään pelastaa vielä miehistön ennen kuin Toras katosi jäihin 30 metrin syvyyteen.

Rauma II

Pyhtäällä, Kaunissaaresta itään, Patrician lounaispuoliselle matalikolle on uponnut Rauma II, mutta se on nostettu ja romutettu.
Tieto perustuu haastatteluihin, eikä sitä ole tarkistettu

Linell

Pyhtäällä, Munapirtin Tuuskinniemen länsipuolella, kaapelin pohjoispuolella kerrotaan olevan auxiliaarialus Linellin hylky. Se oli Abborforssista Tallinnaan luotsin komennossa seilannut 1885 brt:n alus, jonka lastina oli puutavaraa. Uppoamisen ajankohta on vuosisadan alkupuoli.

Krapi 2

Krapi 2 oli ruoppaamassa Suomenlahden suojasatamia ja työ oli edennyt Pyhtään edustan tukinuittoväylän kohdalle. Koneeton ruoppaja hinattiin töiden tauottua suojaan Långön saaren pohjoispuoliseen lahteen jonne se ankkuroitiin. Kolmehenkinen miehistö kävi levolle, mutta miehet joutuivat kohta nukahdettuaan heräämään lautan kallistuttua. Vajaasti vaatetettuina he jättivät uppoavan lautan ja hakeutuivat palellen rantaan. Pakkasta oli jo 12 astetta. Saaresta löytyi hylätty asumus, jossa kyettiin lämmittelemään ja vaihtamaan vaatteita. Aamulla palanneen hinaajan tehtäväksi jäi toimittaa onnettomat merimiehet mantereelle. Krapi 2 oli koneeton ja sen siirtely tapahtui siis hinaamalla. Sen kannella oli Teräsmies-merkkinen vaijerinosturi, jonka puomilla ohjattiin mammuttipumpun putkea. Kannella oli myös verstaana ja työtilana toiminut kajuutta. Kannen alla oli ruuman lisäksi majoitustiloja.