Oulunselän hylky

Oulussa on keskellä Oulunselkää kohde, joka voi olla hylky tai hylyn osa.

Kohteen tarkemmat tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Piispanleton hylynkappale

Oulussa on Piispanleton eteläpuolella rantavedessä siirtyilevä ison hylyn kappale. Hylky näkyy satelliittikuvissa.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Huikosenniemen hylky

Oulun Pateniemen Huikosenniemessä on puuhylky osin aallonmurtajan ja laiturin alla. Se tulee aikanaan jäämään rannan muutostöiden alle.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Letonniemen hylky

Toppilansalmen pohjoispuolella, Taskilan jätevedenpuhdistamon lähellä on hylyn jäänteitä, mahdollisesti isosta peräpohjalaisesta jahdista. Löytöpaikka on vanha satama ja kulkuväylä.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Kiikelin hylky

Oulun keskustassa, Kiikelin länsirannassa, on limisaumainen puuhylky, joka on hajonnut ruoppauksessa. Osia on nostettu rannalle.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Laitakarin hylky

Oulun ja Hailuodon välille, Laitakarin saaren pohjoispuolelle on uponnut tuntematon, noin 23 metriä pitkä ja noin 7 metriä leveä mäntyrakenteinen purjealus. Alus on pohjalla oikein päin mutaan hautautuneena kahdentoista metrin syvyydessä. Hylyn keularakenteet kohoavat 2,5 metriä pohjan yläpuolelle. Peräosa on hajonut ja peräranka kaatunut. Sen on arvioitu uponneen aikavälillä 1825-1875.

Hylystä on löytynyt vuoden 1803 ruotsalainen neljänneskillingin kolikko. Muita irtoesinelöytöjä on tehty vain vähän. Se oli upotessaan Keski-Ruotsin kaivoksista peräisin olevassa rautamalmilastissa. Hylky on löydetty vuonna 1980 ja sitä on tutkittu Oulun Vesimiesten ja Pohjoispohjanmaan museon toimesta.

Kuivasmeren hylky

Kerran kesällä, matalan veden aikaan, ihmettelin Pateniemen vanhan sahan satamarannassa vedestä törröttävää esinettä, joka on muutaman sadan metrin päässä rannasta. Meren jäädyttyä, ja kun vesi oli erittäin alhaalla, laivan peräraudat saattoi helposti käydä toteamassa. Vanha pateniemeläinen kertoi kyseessä olevan raumalaisen aluksen. Se oli jäänyt sahan satamaan 1980-luvulla ja uponnut joskus sahan lopettamisen jälkeen.
Hylky on Huikosenniemen ulkopuolella seitsemän metrin syvyydessä. Sijainti kartalta mitattuna on noin P 65° 05,12′ I 25° 22,78′ WGS84.

Kuivasmeren aallonmurtajan hylyt

Oulussa, Kuivasmeren lahdella vanhan Pateniemen sahan satamarannassa sijaitsee neljän proomun hylyt. Hylyt on upotettu aallonmurtajiksi suojaamaan sahan satamaa. Hylyistä kolme on upotettu vain hieman lastiviivaansa syvempään veteen, ja ovat selkeästi havaittavia pintahylkyjä, yksi hylyistä on selvästi vedenpinnan alla. Hylyt on merkitty merikarttaan ja paikka on noin P 65° 05,60′ I 25° 22,19′ WGS84.

Psykopaatti

Neljän hengen seurue lähti Psykopaatti-nimisellä moottoriveneellä Oulun Rajahaudan venesatamasta käymään Hailuodossa, Huikun laiturissa. Paluumatkalla, tuulen noustua melko kovaksi, vene sai konevian ja upposi. Apua ehdittiin hälyttää ja veneessä olleet henkilöt saatiin pelastettua, yksi tosin pahoin hypotermisena. 16-jalkainen moottorivene upposi.
Psykopaatin hylkyä ei ole löydetty etsinnöistä huolimatta. Se sijaitsee jossain Oulun edustalla, Pikku Kraaselin saaren itäpuolella, väylän ja saaren välisellä vesialueella.

Telma

Höyrylaiva Telma lähti Oulun Toppilan satamasta 29.12.1939 2073 tonnin sellulastissa kohti Sundsvallia. Aluksessa oli 15 hengen miehistö ja päällikkönä Tor Collin.

Jäätilanteesta ja huonosta säästä johtuen alus pääsi vähän sataman ulkopuolelle, jossa se jäi odottamaan railossa jäänmurtaja Otson apua. Tällöin proomulla tuotiin vielä lisää lastia 774 paalua.

Aikaisin seuraavana aamuna päästiin Otson avustamana matkaan. Sään heikentyessä ja jään paksuuntuessa Telma päätettiin kääntää ja hinata takaisin satamaan. Kovasta tuulesta johtuen jäät lähtivät liikkeelle ja alkoivat painaa Telmaa kohti karia. Laiva kallistui ja tuntui voimakkaita töytäisyjä. Keula saatiin Otson avustuksella kuitenkin vaivalloisesti käännettyä kohti satamaa. Keularuumaan oli syntynyt vuoto ja se alkoi täyttyä. Silloin se päätettiin hinata matalaan veteen. Kun laiva oli saatu väylän pohjoispuolelle keulakannelle alkoi virrata vettä. Laivaväki siirrettiin paikalle tulleeseen hinaaja Normaan. Illalla Telma upposi 20 metrin syvyiseen veteen.

Telman hylyn komentosilta on noin 3-4 metrin syvyydessä ja potkuri noin 20 metrissä. Komentosillan ruoriakselin yläpuoliset osat ovat pääosin lähteneet jäiden mukana, mutta alempana olevat osat ovat säästyneet. Yksityiskohtia ei ole enää kovin paljoa jäljellä. Osa laivan selluloosalastista on edelleen ruumassa, paalit ovat mädäntyneet pahasti.

Telman ruori on Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Hylky on merkitty merikorttiin.