Norra Betsön hylkymerkki

Garminin HomePort-merikortista on bongattu hylkymerkki. Paikalla on matalaa karikkoa. Kohdetta ei ole tarkistettu sukeltamalla.

Snorklaamallakin selviäisi onko pohjassa lankkuja tms., vai onko merikortille vain sattunut kaksi vedenrajakiven merkkiä vieretysten.

Familjen

Kaljaasi Familjen, kotipaikka Sottunga (Ahvenanmaa). Paha myrsky paiskasi Familjenin rantaan ja jätti sen hylyksi Norrholmsvikenissä Sottungassa 14. helmikuuta vuonna 1929.

Aalto

Moottorikaljaasi Aalto, kotipaikka Turku. Ajoi karille 9. lokakuuta 1919 lähellä Sottungan luotsipaikkaa. Kaksi päivää myöhemmin korkista ja paperista koostuneessa lastissa syttyi tulipalo, joka johti kaljaasin täydelliseen haaksirikkoutumiseen. Miehistö pelastettiin sottungalais-luotsien toimesta.

Vasti

Troolari Vasti, kotipaikka Sottunga. Haaksirikkoutui tulipalon seurauksena 21. helmikuuta 1985. Hylky upposi Ljungkläppin luona Sottungassa. Miehistö pelastui.

Vasti on ehkä löydetty MKL:n väylämittausten yhteydessä v.2001. Troolarin hylyn perä on vasemmalta puolelta rikki, mahdollisesti uponnut päälleajon seurauksena. Kansi on osittain romahtanut, muuten hylky on melko ehjä. Hylyn oikealla partaalla roikkuu vielä myrskypressu.

Joel

Kuunari Joel, kotoisin Saltvikista. Sai pohjakosketuksen ja upposi 5. lokakuuta 1908 Ljungklobbin Kläppenin luona Sottungan Sälsössa. Alus oli matkalla Köpingistä Skuruun lastinaan mangaanipitoista rautamalmia. Malmilastissa kehittyi myrkyllisiä kaasuja, mikä aiheutti aluksen täydellisen menetyksen. Miehistö pelastettiin Sottungan luotsien toimesta.
(Ljungklobba-saaren sijainti on noin 60°04´10 P, 20°45´00 I.)

Into

Paraisilta kotoisin ollut kaljaasi Into oli rakennettu vuonna 1906 Björkössä. Aluksen vetoisuus oli 87.7 nrt.

Syyskuun 7. päivä vuonna 1932 Into oli matkalla Sandfallin tiiliruukilta Tukholmaan tiililastissa, kun se sai myrskyssä vuodon ja lopulta upposi Bogskärin itäpuolella Ahvenanamaan Sottungassa.

Mielisholmasta kotoisin ollut kapteeni Emil Mattsson ja Atusta kotoisin ollut matruusi Arvo Pyy mehehtyivät. Jungfrulainen kalastaja pelasti loput kaksi miehistön jäsentä.

Notung

Notung oli helsinkiläinen rahtilaiva, joka oli rakennettu 1882 Middlesbroughissa. Se oli 75 metriä pitkä ja 10,5 metriä leveä.

Elettiin Talvisodan kylmää talvea kun Notung matkasi Turusta Englantiin selluloosalastissa tammikuun 24. päivänä vuonna 1940. Sottungan itäpuolella neuvostoliittolainen lentotorpedovene havaitsi laivavanhuksen, ja hyökkäsi sen kimppuun pommein ja torpedoin. Notung kykeni aluksi välttämään osumat, mutta lopulta lentoveneen onnistui ohjata torpedo aluksen peräosaan. Alus sai niin pahan vuodon, että miehistö ei uskonut sen selviävän ja jätti aluksen. Miehet siirtyivät pelastusveneisiin ja suuntasivat kohti Sottungaa. Seuraavaksi viholliskone ryhtyi ampumaan pelastusvenettä konekiväärein, mutta kuin ihmeen kaupalla kukaan ei vahingoittunut ja kaikki miehet pääsivät lopulta turvaan.

Hylky on merkitty merikorttiin. Sukellussyvyydet vaihtelevat 40-50 metrin välillä. Koska näkyvyydet hylyllä vaihtelevat suuresti (2-10m) voi hylkyä luokitella vaativaksi kohteeksi. Hylky on säilynyt hyvin ja melko koskemattomana. Mm laivakello ja kompassi ovat paikoillaan.

Bogskärin hylky

Tuntematon hylky sijaitsee Ahvenanmaan itäpuolella Sottungassa, Bogskärin saaren lounaiskärjen tuntumassa.