Märketin purjealus

Noin 300 m Märketin eteläpuolella on puisen purjealuksen hajonnut hylky.

Lyderhorn

Märketsskallen koitui norjalaisen höyrylaiva Lyderhornin kohtaloksi. Alus oli matkalla Rotterdamista Luulajaan painolastissa.

Pelastusyritykset olivat toivottomia ja lopullisesti alus upposi Märketsskallenin kaakkoispuolelle marraskuun myrskyssä samana vuonna.

Hylkyä romutettiin vuonna 1906.

Priki Regard

Priki Regard oli lokakuun puolenvälin jälkeen 1852 matkalla Hullista Pietariin lastinaan raakasokeria, raakarautaa, riisiä ja muuta tavaraa. Kansilastina oli inkivääriolutpulloja, Davenportin astiastoja ja ehkä myös viinipulloja. Alus oli siis melko iso. Priki ohitti Juutinrauman 17 lokakuuta 1852. Viimeinen havainto aluksesta oli Öölannin kohdalla, sen jälkeen ei siitä eikä sen 8 hengen miehistöstä ole havaintoja.

Muutama vuosi sitten kun Jerry Wilhelmsson BUE – Baltic Underwater Explorers ryhmästä oli etsimässä Nidaa hän löysi uuden hylyn matalasta vedestä luonnonsuojelualueella.
Tämä ”pullohylky” on kölillään, melko koskematon ja lastia kannella. Keulakuvan naishahmo kultauksineen on pudonnut merenpohjalle.

Hylyn tausta selvisi kapteenin Luke C Taylorin nimestä peräpeiliin liittyvässä löydössä. Tutkimustyötä on täytynyt tehdä monella taholla ennenkuin palaset ovat loksahtaneet paikoilleen.

Belliver

Belliver katosi miehistöineen päivineen syyskuussa 1911 matkalla Porista Plymouthiin puutavaralastissa.

Hylky löytyi vasta vuonna 2009 hyväkuntoisena Märketin luota sukellusvene S-2:n etsintöjen yhteydessä. Hylyssä on mielenkiintoisia yksityiskohtia: telegrammeja, laivakello, ruori ja loki. Keulapiikin hytissä on punkissa edelleen miehistön jäänteitä.

S-2 sukellusvene

S-2 oli Stalinets-luokan sukellusvene. Se oli pituudeltaan 77.8 m ja leveydeltään 6.4 m. Alus upposi ajettuaan miinalaiva Louhen laskemaan miinaan Märketin kaakkoispuolella. Majakanvartija näki tapauksen ja kuuli räjähdyksen. S-2 vei mukanaan koko 46 hengen miehistön ja neljä matkustajaa. Se oli ainoa Neuvostoliiton talvisodassa menettämä sukellusvene.

Seuraava on vapaa suomennos majakanvartija J. A. Eckermanin kertomuksesta: ”Sukellusvene näkyi aivan Märketin itäisen niemen ulkopuolella. Se näytti kulkevan pohjoiseen suoraan karikoille, mutta muutti äkkiä kurssiaan itään. Sitten alus kääntyi pohjoiseen koillis-Sankanin ja karikoiden väliin. Vähän sen jälkeen alus katosi näkyvistä, ja itäkaakon suunnasta kuului räjähdys. Näin räjähdyksen suunnassa selvästi mustaa savua. Aluksen tunnus oli ”C-2”.”

Aluksen hylky löydettiin kesäkuussa 2009. Viranomaisten mukaan hylky on hautapaikka, eikä sitä luultavasti tutkita tarkemmin. S-2 on hajonnut kolmeen osaan. Kerrotaan, että löydettäessä komentotornin seinässä oli polttoleikattuna miehen mentävä reikä.

Maaliskuussa 2012 Venäjän puolustusministeriö ilmoitti julistavansa sukellusveneen hautapaikaksi. Suomen Merivoimat puolestaan valmistelee ammuksien ja räjähteiden poistoa sukellusveneen ympäriltä. Alue on myös herkkä ympäristösuojelualue.

Sven

Moottorikuunari Sven, kotipaikka Göteborg. Rantautui ja jäi hylyksi 11. lokakuuta 1925 Märketin majakkasaaren itäpuolella. Alus oli puulastissa matkalla etelään. Viisihenkinen miehistö menehtyi.

Gesine

Moottorikuunari Gesine, kotipaikka Barsel, Oldenburg. Rantautui ja jäi hylyksi 15. lokakuuta 1925 Märketin majakan itäpuolella, jolloin kaksi miestä menehtyi. Alus oli matkalla Huddingsvallista Lybeckiin lautalastissa.

Frej

Moottoriproomu Frej, kotipaikka Tukholma. Sai pohjakosketuksen ja jäi hylyksi 13. syyskuuta 1955 Norra Sankanin luona ollessaan pelastustöissä s/s Hardingin hylyllä. Miehistö pelastui.
(Norra Sankanin sijainti on noin 60°18´P, 19°11´I.)

Harding

Höyrylaiva Harding, kotipaikka Hälsingborg. Ajoi karille ja jäi hylyksi 23. joulukuuta vuonna 1954 Norra Sankanin karilla Märketin koillispuolella.

Hylky seisoi karilla melkein kaksi vuotta ennen kuin se katkesi jään ja merenkäynnin vaikutuksesta. Miehistö pelastettiin.

Aluksen höyrypannu ja ankkurit ovat vedenrajakivestä lounaaseen. Pelastustöissä upposi myös tukholmalainen moottoriproomu Frej. Sen jäänteet ovat hylkyromusta etelään.

Gävle

Ruotsalainen 540 brt:n merentutkimusalus Gävle upposi Ahvenanmaalla Märketin kaakkoispuolelle 10. tammikuuta 1975. Alus oli hakemassa tutkimuskalustoa matalikolta, kun kova merenkäynti heitti sen karille. Miehistö pelastettiin helikopterilla. Gävlen hylky on Södra Sankanin matalikon lähellä.

Hylky on yksityisomistuksessa ja sukeltamiseen tarvitaan omistajan lupa. Yleistä sukelluslupaa puitiin paikallisessa oikeudessa kesällä 2003.