Juno

Vuonna 1906 rakennettu FÅA:n 1700 tonnin höyrylaiva Juno oli kotimatkalla Lontoosta ja Rotterdamista joulukuussa 1925. Se oli jo ohittanut viimeisen näkyvän majakan Gotlannin edustalla, kun tuuli alkoi nousta. Kahden aikaan uudenvuoden yönä laivalta oltiin jo havaitsevinaan Utön majakan kajastus, mutta Juno navigoituikin myrskyssä ja lumipyryssä hieman harhaan. Sen seurauksena alus ajoi kapteeni Arthur Nybergin komennossa karille noin 3 meripeninkulmaa Ljuskärin eteläpuolella Kökarissa. Nähty valo ei suinkaan ollut Utön majakka vaan 14 mpk:aa länteen oleva Kökarsörenin loisto.

Alus ankkuroitiin ja havaittin syntyneet vahingot varsin vakaviksi. Alla oli 17 syltä vettä ja Juno vajosi nopeasti. Pelastusvenettä alettiin laskea, mutta vain kolme miestä ja laivan ravintoloitsija ehti laivan kylkeen hakkaavaan veneeseen. Myös kapteeni horjahti siihen viime hetkessä. Rytäkässä veneen airot katosivat tietymättömiin. Pian veneen nähtiin ajautuvan perän puolelle ja katoavan mustaan veteen. Junoon jäi 16 henkeä, joista kaksi oli naisia, perämies Albert Björklövin komentoon.

Kylmähermoinen perämies odotti aamun valkenemista, jolloin nähtäisiin paremmin onko lähistöllä suojaista saarta. Tämän kokoluokan rahtilaivoissa ei tuolloin aina ollut radiota ja maissa ei ehkä huomattaisi laivan puuttumista ennen kuin muutaman päivän kuluttua, joten suojaa oli saatava. Aamulla soutumatkan päästä erottuikin Fallskär-niminen saari, jonne laivaväki hankkiutui ja josta heidät myöhemmin haettiin Kökarlandetiin. Miehistön jätettyä laivan se lipui pian keula edellä syvyyksiin.

Entä kapteeni ja neljä muuta? Heidän veneensä oli ajelehtinut jonkin aikaa ja lopulta heittänyt miehet luodolle. Vene ei kuitenkaan ollut hajonnut niin pahoin, ettei sillä kykenisi soutamaan, varsinkin kun kadonneet airotkin löytyivät saman luodon rannalta vähän kauempaa. Miehet sousivat Ljusskäriin, jossa oli luotsin kalamaja. Luotsin tullessa apajiaan kokemaan hän ihmeekseen näki mökkinsä piipusta nousevan savua. Miehistön nouti paikalta pelastusalus Protector maihin ehtineen perämiehen pyynnöstä.

Sukelluskerho Ahvenat ry nosti Junon hylystä laivakellon vuonna 1995 ja lahjoitti sen Ahvenanmaan merenkulkumuseolle.

Tekstin laatija: Jari Hyvärinen
Tyypi: höyrylaiva
Aika: 12.1925
Paikka: Ahvenanmeri, Kökar

Hylystä muualla:
Lisätiedot:
    Sjökatastrofer i åländska vatten, Marcus Lindholm, SFV kalendern 1996, Ekenäs Tryckeri Aktiebolag, Ekenäs 1996, Redigering Olle Spring

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 46.684' N , 21° 00.623' E (Geo link)
Paikannustarkkuus:
Materiaali
Tyypi: höyrylaiva
Kotipaikka: Suomi
Uppoamisaika: 12.1925
Uppoamispaikka: Ahvenanmeri, Kökar
Uppoamispaikka ,


Pohjan syvyys: 50 m



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Array ( [Kohde.luontipvm] => 30.6.1999 [Kohde.id] => juno [Kohde.tekstinlaatija] => Jari Hyvärinen [Kohde.suomennos] => [Kohde.Alus.tyyppi] => höyrylaiva [Kohde.Alus.vetoisuus] => [Kohde.Alus.Alkupera.kotipaikka] => Suomi [Kohde.Alus.Alkupera.rakennusvuosi] => [Kohde.Uppoaminen.aika] => 12.1925 [Kohde.Uppoaminen.paikka] => Ahvenanmeri, Kökar [Kohde.Hylky.Osa.pohjansyvyys] => 50 m [Kohde.Hylky.Osa.pohjanlaatu] => [Kohde.Hylky.Osa.nakyvyys] => [Kohde.Hylky.Osa.pituus] => [Kohde.Hylky.Osa.leveys] => [Kohde.Hylky.Osa.asento] => [Kohde.Hylky.Osa.minimisyvyys] => [Kohde.Hylky.Osa.kunto] => [Kohde.Hylky.Osa.muuta] => [Kohde.Hylky.Osa.laatija.1] => [Kohde.Hylky.Osa.laatija.2] => [Kohde.Hylky.Osa.laatija.muut] => [Kohde.Video.tekija] => [Kohde.Video.youtube_code] => [Kohde.Video.tarina] => [Kohde.lahdetiedot.julkiset] => [Kohde.lahdetiedot.piilotetut] => [Kohde.lahdetiedot.lisatiedot] => Sjökatastrofer i åländska vatten, Marcus Lindholm, SFV kalendern 1996, Ekenäs Tryckeri Aktiebolag, Ekenäs 1996, Redigering Olle Spring [Kohde.linkit] => Juno wrecksite.eu-sivustolla Juno Suomen kauppalaivastotietokannassa [Kohde.muutosloki] => 30.6.1999 4.2.2016/PV lisäsi kolme viimeistä kappaletta (olivat olleet tähän saakka Fredin tarinassa) 25.2.2021/RS lisäsi wrecksite-linkin 20.3.2021/RS lisäsi SKL-linkin 27.6.2022/RS lisäsi Barlius-kuvat ja päivitti paikan Barlius-tiedoilla [Kohde.xmlkommentit] => [gpsLatitude] => 59.778067 [gpsLongitude] => 21.010389 [Kohde.Hylky.Osa.koordinaattijarjestelma] => WGS84 )
hahaaarray(0) { }